Weerstation
Klik op de knop hieronder en kijk naar de gegevens. Die komen via een internetverbinding rechtstreeks van het weerstation van de molen. Onderaan de pagina vind je de gegevens van de afgelopen periode. De pagina is voor een groot deel in het Engels, vind je dat lastig vraag dan even hulp.
Bestudeer de windrichting (wind direction) en de windkracht (wind speed) van de afgelopen week. Misschien kun je ook de luchtdruk (pressure) eens goed bekijken. Wat valt je op? Bespreek het met een klasgenootje.
Je kunt er ook een grafiekje van maken in Excel. Hier vind je een uitleg.
Weersverwachting
Om een weersverwachting op te stellen gebruikt een meteoroloog waarnemingen, satellietfoto’s, radarbeelden, weerkaarten en weermodellen. Er moet dus eerst in kaart worden gebracht wat de huidige situatie van het weer is. Daarvoor kan hij bijvoorbeeld gegevens van het weerstation op de molen gebruiken. Om het weer voor morgen en volgende dagen te voorspellen maken meteorologen gebruik van computers die berekeningen maken met behulp van deze gegevens. Ze berekenen het weer een aantal dagen vooruit. Hoe verder er in de tijd vooruit wordt gekeken, hoe minder betrouwbaar de voorspelling is. Er wordt daarom maximaal 10 dagen vooruit gekeken.
Vroeger waren die programma’s er nog niet en voorspelden veel mensen zelf het weer door goed naar de natuur om zich heen te kijken. Ze zeiden bijvoorbeeld: ” Slakken op de wegen, voorspellen ons doorgaans regen.” Of: ” Zijn de wespen niet in rust, dan is er stormweer op de kust.”
Help de molenaar!
Kun jij nu de molenaar helpen en een voorspelling doen over de windkracht en windsnelheid van morgen? Hiervoor gebruik je de gegevens van de afgelopen week. Schrijf het voor jezelf even op en controleer morgen of je het goed had. Ook kun je proberen zelf een weersverwachting te maken. Hoe je dit kunt doen met de gegevens van het weerstation lees je op deze pagina.
Jouw voorspelling van windrichting en windkracht kun je doorgeven via dit formulier. De molenaar bedankt je voor jouw hulp!