Help de molenaar!

Je bent op bezoek geweest bij de molen en hebt daar uitleg gekregen over hoe de molen werkt en over de rol van het weer en vooral ook van de wind.
Als het goed is, heb je het weerstation van de molen gezien. De meetinstrumenten hangen helemaal bovenaan tegen het dak van het museum naast de molen. En het schermpje met alle meetwaarden hangt onderin de molen.
Die meetwaarden kun je terugzien op internet. En we gaan er straks wat mee doen. Lees eerst nog even wat wind is en waarom het belangrijk is voor de molen. Dat is nodig om verder te kunnen werken. Met de knoppen onderaan deze pagina, kun je naar de informatie.

Daarna kun je aan de slag met de meetgegevens. De molenaar moet elke keer als hij wil gaan malen, bepalen waar de wind vandaan komt en hoe hard het waait. Afhankelijk daarvan weet hij dan of hij bijvoorbeeld zeilen moet voorleggen, en hoeveel zeil. Of hij weet dat het niet meer veilig is om te gaan malen omdat het te hard waait. Of misschien gaat het juist helemaal niet waaien en moet hij het graan malen met de stenen die door de motor worden aangedreven in plaats van op de wind.

Aan het eind van deze opdracht maak je zelf een weersvoorspelling en geef je advies aan de molenaar over de windkracht en de windrichting zodat hij weet hoe hij de molen moet klaarzetten om te kunnen werken.

Succes en bedankt voor jouw hulp!