Tandwielen

In de molen heb je gezien dat er heel veel tandwielen en rondsels gebruikt worden om de molen te kunnen laten werken. Maar ook in allerlei andere machines of gebruiksvoorwerpen worden tandwielen gebruikt. Bekijk het filmpje voor meer uitleg.

Maak eens een lijstje met alle dingen die je tegenkomt en waar tandwielen in gebruikt worden. Het zijn er vast meer dan je denkt!

Zelf tandwielen maken

Wat heb je nodig?

Allerlei knutselmateriaal zoals: scharen, lijm, spijkers, houtjes, papier, ribbelkarton, piepschuim, deksels enz. En een plankje met 5 spijkers en een hamer.

Wat ga je doen?

Je maakt 5 verschillende tandwielen. Ze mogen wel op dezelfde manier gemaakt zijn, maar mogen niet even groot zijn. Maak de 5 tandwielen op het plankje vast. Ze moeten in elkaar passen zodat alle tandwielen gaan draaien op het moment dat je de eerste in beweging zet.

Probeer verschillende volgordes uit. Wat valt je op? Moet je altijd even zwaar draaien? Draaien alle tandwielen even snel? Wat zou er gebeuren als alle tandwielen even groot zouden zijn? Gebruik ook de aantekeningen die je gemaakt hebt in de molen.

Trouwens, je kunt dit ook heel goed uitproberen met Knex of de gekleurde tandwielen waar de kleuters mee spelen.

Tandwielen testen

Op deze site kun je zelf tandwielen tekenen, verplaatsen, tegen elkaar aan zetten en laten draaien. Probeer het uit!

http://frankleenaars.github.io/gearsketch/